پرده نوری چیست؟
پرده های نوری ابزارهایی هستند که از چندین سنسور نوری تشکیل شده اند به طوریکه این پرده های نامرئی با تعیین محدوده های مجاز معمولا به منظور حفاظت از ماشین الات صنعتی در برابر ورود و برخورد اشیاء خطرناک هنگام کار و یا حفاظت از افراد در برابر این دستگاهها حین انجام عملیات اپراتوری استفاده میشوند. بدین شکل که این سنسورها قابلیت تشخیص عبور اشیاء از محدوده مجاز تعیین شده را دارند و میتوانند با ارسال یک سیگنال پالس انجام پروسه تولید را متوقف و یا آژیر خطر را به صدا در بیاورند.
ویژگی پرده نوری:
از این ویژگی میتوان برای اهداف دیگری نیز استفاده کرد. که از آن جمله میتوان به کاربرد این سنسورها در حفاظت فرایند تزریق پلاستیک با حصول اطمینان از پرانش کامل محصول و جلوگیری از اسیب قالب و دستگاه تزریق پلاستیک در اثر تزریق دوباره ( در اصطلاح دوبل زدن) محصول اشاره نمود. قبل از آن کمی بیشتر راجع به این سنسورها بدانیم.
سنسور نوری چیست؟
سنسورهای نوری ابزارهایی هستند که میتوانند تغییرات در شدت روشنایی را تشخیص دهند. و یا به زبان ساده تر، این سنسورها قادر به تشخیص وجود و یا عدم وجود پرتوهای نوری هستند. با توجه به منبع تولید نور و یا روش تشخیص آن، نوع سنسورها متفاوت در نظر گرفته میشوند.
این سنسورها متشکل از یک فرستنده پرتوهای نوری ( مجموعه ای از لامپ های LED)، یک گیرنده (مجموعه ای از فتوترنزیستورها)، یک سیگنال کانورتر و یک تقویت کننده سیگنال هستند. فتوترانزیستور پس از دریافت سیگنالهای نوری از سمت منبع نوری و پردازش آن، عبور و یا عدم عبور شیء هدف را تشخیص داده و فرمان خروجی مناسب را صادر میکنند. سنسورهای نوری در مقایسه با دیگر تکنولوژی های موجود در حوزه تشخیص اشیاء، دارای مزیت های بسیار زیادی هستند. محدوده عملکرد این سنسورها نسبت به سنسورهای القایی، خازنی، مغناطیسی و آلتروسونیک وسیع تر است. ابعاد کوچک و محفظه های متنوع موجود در بازار، این سنسورها را به یک انتخاب بسیار مناسب در کاربردهای صنعتی بدل کرده است و با پیشرفتهای روز افزون تکنولوژی نیز این سنسورها بسیار پرکاربرد و مقرون به صرفه شده اند.
انواع پرده های نوری:
همانگونه که در بالا اشاره شد، پرده های نوری از مجموعه سنسورها(beam ها) تشکیل شده اند که با توجه به نوع کارایی و عملکردی که بر عهده دارند، ویژگی های متفاوتی دارند. تعداد پرتوها، فاصله پرتوها و به صورت کلی ارتفاع پرده های نوری از جمله پارامترهای متفاوت این سنسورها است. در یک دسته بندی کلی می توان انواع پرده های نوری را به صورت زیر تقسیم بندی نمود:
-
Finger Protection:
در این نوع از پرده های نوری تعداد بیم ها زیاد بود و فاصله میان بیم ها بسیار اندک می باشد. این تیپ از پرده های نوری در موارد بسیار حساس کاربرد دارند. به دلیل تعداد بیم بالا و همچنین فاصله اندک بیم ها این نوع از پرده های نوری قابلیت تشخیص اجسام بسیار کوچک در حد انگشت دست انسان را دارند.
-
Hand Protection:
در این نوع از پرده های نوری تعداد بیم ها کمتر و فاصله ی بیم ها بیشتر از مورد قبلی می باشد اما با این وجود این نوع از پرده های نوری نیز از دقت و رزولوشن قابل قبولی برخوردار هستند.
-
Access Control Barrier:
این نوع پرده های نوری دارای 3 تا 6 پرتو بوده و عموما فاصله پرتوها 300، 400 و 500 میلی متر است. از این نوع پرده های نوری برای محافظ انسان ها از خطرهای احتمالی استفاده می گردد.
-
پرده های حفاظت قالب پلاستیک:
به منظور حفاظت قالب پلاستیک در مقابل آسیب ناشی از تزریق دوباره محصول ( دوبل زدن قالب) در اثر عدم پرانش محصول از پرده های حفاظت قالب استفاده میشود. این پرده ها بین صفحه متحرک و ثابت دستگاه تزریق پلاستیک به گونه ای نصب میشود که قطعه پس از پران شدن از قالب از میان این پرده نامرئی عبور کند.
کار بدین شکل است که پس از باز شدن قالب و انجام عملیات صحیح پرانش، در صورت عبور محصول از میان پرده، بخش کنترلی سیستم مجوز بسته شدن قالب و ادامه فرآیند تزریق به دستگاه میدهد. در صورت عدم پرانش صحیح محصول در اثر عملکرد اشتباه مکانیزم قالب و یا بخش پران ماشین تزریق و عدم عبور از میان پرده، بخش کنترلی سیستم با ارسال سیگنالی به PLC ، تا مراجعه مجدد اپراتور و رفع مشکل مانع بسته شدن قالب میشود.
نکته قابل توجه در مورد پرده ای حفاظت قالب این است که این سیستم ها تنها مناسب قالب های تک کویته هستند و برای حفاظت از قالبهای چند کویته باید از روش های دیگر از جمله سیستم بینایی حفاظت قالب استفاده کرد.